nedelja, 12. junij 2016

11. nedelja med letom

2 Sam 12, 7-10. 13; Gal 2, 16. 19-21; Lk 7, 36-50

1. Božja beseda nas sooča s stalnim spremljajočim pojavom na naši poti, z grešnostjo, s katero se človek vse življenje otepa, Beseda opozarja, da je izhod iz takega stanja. Farizeji so ravnodušno sprejemali Jezusove čudeže, ko pa je rekel ženi: odpuščeni so ti grehi, so se čudili, spraševali. Bog  z nami odpušča!
- David se zave, da je zaničeval Gospodovo besedo, prizna, obžaluje, se kesa. Prerok Natan mu po Gospodu sporoča: Gospod ti odpušča greh, ne boš umrl.
- Gospod o grešnici, ki je močno ljubila: odpuščeni so ji mnogi grehi. Ali ne pravi Gospod po Tobiju, da ljubezen odpušča mnoge grehe?
- Pavel Galačanom: človeka opravičuje vera v Jezusa Kristusa! Spet poudarjena misel: Gospod je Odrešenik, ki odpušča, rešuje, utira novo pot.

2. Beseda pogosto govori o problemu, ki človeka stalno spremlja, razlaga, od kod greh: iz človeka, ki zlorabi svobodo in druge vrednote, poudarja, da človeka ne opravičujejo dela postave, očisti ga lahko le Bog, ki odpušča. 

Človekovo srce je lahko simbol, vir ljubezni - sprevrženo srce vir greha, zla!
- iz srca prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, uboji, prešuštva, pohlep,  objestnost, nevoščljivost, bogokletje, napuh; zlo se rojeva v človeku!
- čisto srce, o Bog, mi ustvari, duha stanovitnost v meni obnovi; znana Davidova in stalna naša prošnja, tu je začetek nove poti, poti odrešenja!
Greh ni človekova končna postaja, nespremenljiva usoda! Gospod po Ezekijelu sporoča: Bog noče smrti grešnika, ampak da se spokori in živi.
- to spoznanje Davida sili k prošnji: po obilnosti svojega usmiljenja izbriši mojo pregreho; popolnoma me operi moje krivde, mojega greha me očisti.
- kako prepričana vera v odpuščanje, kako trdno zaupanje v Kristusa, kakšna moč v ženi, da premaga sram in prezirljive poglede ter stopi k njegovim nogam!
Odpira se spoznanje: je izhod, to je pot k Bogu, ki je bogat v usmiljenju, ki vsemogočnosti ne izraža z zastraševanjem, ampak prizanesljivostjo, dobroto.

3. Danes neradi govorimo o grehu! Raje: slabosti, neuspeh, tempo življenje, vsi tako delajo, odrivamo misel nanj, obenem ga tako radi vidimo na drugem. Pa ni mogoče uteči sebi, svoji vesti; tudi psiholog in ordinacija odpovesta.
- kristjan ve: človekova beseda ne more spremeniti dejstva greha, ga le odrine;
- veruje: Gospod je tu, ne da bi svet sodil, ampak da bi se svet rešil po njem;
- veruje: kjer se je pomnožil greh, se je še veliko bolj pomnožila milost;
- zaupa Gospodu, ki človeka spodbuja, naj v iskrenosti išče pot k Bogu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar