nedelja, 31. maj 2020

Binkošti


Bog je Duh Resnice in ljubezni in je hrana, moč za naše življenje!

To zapolnitev, ki se je zgodila na binkoštni dan imenujemo rojstni dan Cerkve.
Apostol Peter, ki je še nekaj dni prej Jezusa zatajil, je zbrani množici napolnjen z Duhom pogumno oznanil križanega in vstalega Kristusa kot odrešenika sveta. „Tisti, ki so sprejeli njegovo besedo, so se dali krstiti; in tega dne se jim je pridružilo tri tisoč ljudi“ (Apd 2, 41).
Veliko začudenje je pri ljudeh vzbudil poseben dar (karizma) govorjenja in razumevanja tujih jezikov (glosolalija). Apostoli so govorili „v tujih jezikih, kakor jim je dal Duh izgovarjati“(Apd 2, 4), in v tej veliki množici ljudi jih je „vsakdo slišal govoriti v svojem jeziku“ (Apd 2, 6).

Na prve binkošti je bila rojena iz Božjega Duha Cerkev. Vsa prenova Cerkve je delo Svetega Duha, zato se Cerkev v vseh časih toliko prenavlja, kolikor se da voditi Svetemu Duhu. V čim popolnejši meri naj bi postali zares kristjani, to se pravi v sebi naj bi imeli Kristusovo misel in Kristusovega Duha in iz tega tudi živeli.
Sveti Duh je v nas dvojen. Podpira nas in spodbuja k dobremu. S svojimi navdihi in notranjim razsvetljenjem nam pomaga spoznavati, da Božja beseda, ki jo poslušamo, govori prav nam, in da je ta beseda odrešujoča za nas prav danes, v sedanjem trenutku življenja.
Samo v moči Svetega Duha moremo spolnjevati največjo krščansko zapoved, zapoved ljubezni. Saj ljubezen ni v prvi vrsti zunanje pravilo življenja, temveč je notranja moč, ki nagiba k delovanju, „ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan“ (Rim 5, 5).


Pridružimo se Sv. Duhu, ki neprestano moli v nas, tako bo srce samo od sebe vzklikalo 'pridi Sv. Duh!'  V teh dneh pa lahko klic povabila k Sv. duhu okrepimo še z obiskom sv. maše in se tako pridružimo devetdnevnici, ki se začne s praznikom Jezusovega vnebohoda in konča pri ognjenih plamenih binkošti. Hmmm, pravzaprav se tam šele vse začne...
16 Sam Duh pričuje našemu duhu, da smo Božji otroci. Rim 8,16
26 Prav tako tudi Duh prihaja na pomoč naši slabotnosti. Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti, toda sam Duh posreduje za nas z neizrekljivimi vzdihi. 27 In On, ki preiskuje srca, ve, kaj je mišljenje Duha, saj Duh posreduje za svete, v skladu z Božjo voljo. Rim 8,26-27



Ni komentarjev:

Objavite komentar