nedelja, 2. avgust 2020

18. nedelja med letom


Mt 14,13–21 - DAR, KI GRADI SKUPNOST, OBČESTVO

»Sočutje«, izraz tiste nagonske ljubezni, ki ima svoj izvir v materinem srcu, je v Stari zavezi izraz Božje ljubezni do svojega ljudstva, v današnjem evangelijskem odlomku pa postane znamenje, da se je spolnilo, kar je Bog povedal po preroku: »Izgubljene bom poiskal, razgnane pripeljal nazaj, polomljene obvezal, bolne okrepčal« (Ezk 34,16). Jezus to Božjo besedo spolni. On je »Dobri pastir«, ki zbira razkropljene in postane »središče« novega Božjega ljudstva, ki se zbere v puščavi, da bi začelo novo pot, bolj človeško življenje, kar se pokaže iz tega, kar sledi v pripovedi. 

Vse dogajanje ima značaj neke vrste praznovanja, saj dejanja in besede Jezusa in učencev sledijo hitro in trezno, vendar vedno slovesno; učenci bodo poučeni o smislu »daru«. Pristopijo k njemu, da bi mu povedali, da je že pozno in bi bilo bolje odsloviti množico, da bi vsak šel v vas in si kupil, kar potrebuje za jed. Poseg učencev vodi njihova skrb za množice. Tudi materialni vidik življenja je zelo pomemben. Vendar mislijo, da se mora na tem področju vsak znajti po svoje. Poslanstvo ne vključuje materialne pomoči. In vendar jo. To zahteva odločna Jezusova beseda: »Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!« Učenci so odprti za Jezusovo voljo, pripravljeni so dati, tisto nekaj malega, kar imajo. To izročijo Jezusu in nič več ni potrebno, da bi vsak poskrbel zase; kadar sta v daru velikodušnost in zastonjskost, takrat so tudi človečnost, bratstvo in občestvo. Jezus nato ukaže, naj učenci množico posedejo, ali bolje, naj jih »spravijo k mizi«. S tem pa pripoved dobi evharistični pridih. Nikjer sicer ni nobene besede, ki bi dala razumeti, da se dogaja pomnožitev. Jasno pa se pokaže, da to, kar se uresničuje, postaja »zastonjski dar«, dar, na katerega je bil poklican Božji blagoslov, dar, ki je namenjen vsem, ki so tako vpleteni v blagoslov, v občestvo. To je dar, ki gradi občestvo, ki ustvarja skupnost.

Jezus podarja Kruh, z veliko pisano. Vsakemu, ki želi Njegovo pomoč, ureja in vodi življenje v miru, veselju, v sreči… Vsak, ki želi biti pri Njemu, ta prejema bogastvo milosti za svoje življenje. Zelo zanimivo je pogledati kdo vse je našel, spoznal, odkril živega… JEZUSA?  Vsi smo poslani v to božje življenje da bi spoznali in sprejeli edinega Odrešenika božjega SINA JEZUSA. Presenečen sem vedno znova ko ljudje na srečanjih, SLAVLJENJIH Prenove v Duhu začutijo živega JEZUSA. Veliko ljudi JEZUS ozdravi, nam podari mir, odstrani depresijo, živčnost, jezo… Neka gospa od drugod mi je pripovedovala kako je brezglavo tekala po raznih sektah, jogi, hinduističnih skupinah, bioenergetikih… Pravi: JEZUSA sem pa imela pred nosom. Ure in ure in dneve in mesece sem iskala srečo, mir… ničesar nisem dobila, prav nič, še bolj prazna ko prej. Zdaj pa takšno veselje in mir in stabilnost. Ne potrebujem nobenih odpadkov, nadomestkov za Bog. Bog je življenje. V Njemu je življenje. Moč in življenje prihajata od Boga. Nadomestka zanj ni. Tej gospe se je z molitvijo in s slavljenjem, s sprejemanjem sv. zakramentov življenje obrnilo na glavo, v srečo in mir.

Ni komentarjev:

Objavite komentar