nedelja, 7. marec 2021

3. postna nedelja

10 božjih zapovedi, Jezus očisti tempelj-Jn 2, 13-25

Bog naš Oče si srčno želi, da bi mi bili v Prijateljstvu, v stiku, v zavezi… z Njim. Želi biti združen z vsakim tako, da bi nas smel in mogel voditi, varovati in nam dajati svojo življenjsko pomoč.
Stvarnik podarja Izraelskemu ljudstvu 10 božjih zapovedi, ki so v resnici veliko darilo, velik dar nam ljudem. Pomenijo navodilo: kaj naj delam, kako naj živim, da bom srečen, da bo moje življenje uspešno, urejeno, izpopolnjeno, veselo.

Sam izraz "Zapovedi" nas pogosto moti… Težko sprejemamo, če nam kdo nekaj zapoveduje. Moramo pa vedeti, da je pri vsaki, tako kot pri četrti božji zapovedi bistvo obljuba: "Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji v življenju."  Bog nam s svojimi zapovedmi želi dajati svojo nadnaravno pomoč, milost, čudeže, mirno dušo in srce. Če izpolnjujemo 10 B.Z. to pomeni, da smo združeni z Bogom, da mu pustimo in dovolimo, da nam On ureja in vodi naše življenje. Zapoved je kot zaščitna škatla v katerem je zaščiteno čudovito darilo namenjeno nam.

Pred časom mi je nek gospod razlagal, da je njegov brat že 4 leta v zaporu in da mora biti še 11 let. Govorila sva kaj se je vse z njim dogajalo. Kaj je krivo, da je skrenil na stran pota… Pravi: živel je samo za materialne stvari, denar, avtomobile, vikend na morju… Predvsem živel je brez Boga. Bil je stran od Boga in ni upošteval niti ene božje zapovedi. Delal je kar mu je prišlo na pamet, zato mu Bog ni mogel pomagati. Brez Boga ni prave rešitve…      Apostol Pavel nas v drugem berilu opozarja, da je v vseh časih bila nevarnost, da bi si ustvarili Boga po svoji podobi… Veliko ljudi ima mišljenje, da bi Bog moral biti takšen in takšen po njihovih predstavah. Zelo, zelo Otročje... Jezusov narod Judje, zahtevajo posebna znamenja. Ni dovolj, da Jezus ozdravlja ljudi, obuja od mrtvih in dela razne čudeže… Za njih bi moral delati nekaj čisto drugega: nap. z vojno bi moral izgnati iz države okupatorje Rimljane… Zanimivo, da je človek tako nesramen in zloben, da niti svojemu Stvarniku in Bogu ne pusti, da bi bil to kar v resnici je: Ljubeči Oče.

V evangeliju danes opazujemo Jezusa kako očisti tempelj, ko izžene iz božje-Očetove hiše vse, ki jim Bog nič ne pomeni. Namesto, da bi se obračali na Boga, ga slavili, prosili, se mu zahvaljevali, oni v božjem svetišču prodajajo golobe, ovce, menjujejo denar… Jezus zelo natančno prerokuje, napove, da ga bodo ubili in da bo po treh dneh vstal iz groba od mrtvih. To napoved so si učenci zapolnili in resnično se je tako zgodilo. Z vstajenjem od mrtvih je zgradil večni tempelj - prehod, čudoviti tunel skozi smrt v nebeško, rajsko življenje v čisti ljubezni pri Stvarniku Očetu. To je bistvo naše vere, to Jezusovo delo prehoda v nebeško življenje, naše odrešenje slavimo in na vstop v nebeški raj se pripravljamo v tem zemeljskem, kratkem življenju. Ta dejavnost-priprava, spreobrnjenje,  preoblikovanje z Jezusovo božjo pomočjo, to je bistvo, to je smisel našega zdajšnjega življenja. Želja, pozdrav… nekomu: "uživaj" je precej slabo voščilo. Spomnim, da je to hotel živeti brat, ki mora biti še 11 let v zaporu. Običajno se uživači dolgočasijo. Ko poskusi vsa opojna sredstva, zelo pogosto nadaljuje z izživljanjem nad ljudmi, z zlobo, hudobijo… Naše življenje ima resnično velik in bistven namen, da se pripravimo na srečanje z Bogom, na vstop v družbo, kjer se vsi spoštujejo in se v božji ljubezni ljubijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar