nedelja, 16. april 2023

2. velikonočna - bela nedelja

NOVICA ZA TISOČLETJA, KI OSVAJA SVET 

Ko bi bilo v tistih časih časnikarstvo tako razvito, kot je danes, bi na prvih straneh dnevnikov v Jeruzalemu pisalo: Mrlič izginil iz zastraženega groba. Nekateri trdijo, da je živ. Nasprotujoče izjave vojakov. Tajne seje odgovornih. Kdo tiči v ozadju …?

Novice podobnega kova navadno toliko časa burijo duhove, dokler jih ne spodrinejo druge. Čez nekaj časa se tudi te umaknejo naslednjim. Kar se danes zdi ljudem pomembno, je jutri vse manj pomembno, kmalu pa potone v pozabo. 

Z dogodkom tistega nedeljskega jutra v Jeruzalemu je bilo drugače. Ni in ni hotel v pozabo. Majhna skupina ljudi, ki je trdila, da je od Pilata obsojeni in na križu umorjeni Jezus iz Nazareta vstal iz groba in živi, je vzbujala vedno večjo pozornost. Ukrepi oblasti, da bi se znebili neprijetne zadeve in jo spravili z dnevnega reda, so obrodili nasprotne učinke. Tudi grožnje, zapori, kazni in celo usmrtitve niso zalegle. Saj ni moglo biti drugače.

Ali je mogoče umoriti Življenje? Zapečatiti Resnico? Zastražiti Ljubezen? Ali je mogla človeška oblast preprečiti Bogu, da bi posegel v našo zgodovino? Ali je mogla človeška grešnost prekrižati Božje odrešenjske načrte?

Odrešenjske načrte uresničuje Jezus tudi danes. Prizor o učencih, ki so od strahu pred oblastniki zaklenjeni, pa pride mednje Jezus in jim vliva pogum, se ponavlja. Njegov pozdrav miru, ki ga kar trikrat slišimo v evangeliju, ne neha odmevati v človeških srcih. Vedno novim apostolom navdihuje Svetega Duha. Vedno nove Tomaže spodbuja, naj ne bodo neverni, ampak verni. Toliko drugim govori: Blagor vam, ki verujete, čeprav ne vidite …

Jezusovo vstajenje je novica, ki je daleč presegla vse časopisne vesti. Postala je novica stoletij in lastnina vseh celin. Vsi, ki se ne morejo sprijazniti s trditvijo, da človek ves in za vedno umre, se ob njej navdihujejo, iz nje živijo in ob njej rastejo

Ni komentarjev:

Objavite komentar