ponedeljek, 14. avgust 2017

19. nedelja med letom - 500-letnica naše cerkve

Zelo častitljiva in veličastna je ta obletnica našega svetišča Sv. Lovrenca, ki jo želimo, gospod nadškof, danes skupaj z vami praznovati. Iz srca in v velikem veselju vas pozdravljam v naši župniji in vam izrekam iskreno dobrodošlico. Zahvaljujem se vam za izkazano pozornost in naprošam vas, da vodite osrednji, bistveni našega praznovanja – evharistično, mašno slavje.

To naše starodavno svetišče so verni predniki zgradili zato, ker so resnično srečali, začutili in spoznali živega Boga v svojem življenju in celih 500 let so ga vzdrževali in obnavljali Bogu v slavo in njim v posvečenje, v blagoslov, v rešitve... 5 stoletij že ta cerkev Boga slavi. Ljudje vseh časov so prihajali v ta prostor po božji mir, po božjo pomoč, po ljubezen, po upanje, po družinsko srečo, veselje…
Prisrčno pozdravljam najprej vse vas, predragi prostovoljci, delavci, zidarji, ki ste se na različne načine vse od 24.4. trudili z obnovo te naše cerkve – 500-letne lepotice. Iskren pozdrav vsem botrom in vsem darovalcem, ki ste iz srca prispevali in podarili svoj velikodušen dar iz vere in iz ljubezni za obnovo naše cerkve, ki jo imate radi.
Pozdravljeni vsi naši predragi sodelavci v župniji: ŽPS, ŽGS, KLJUČARJI, PEVCI NAŠEGA POPOLNOMA NOVEGA PEVSKEGA ZBORA, KI SE JE USTANOVIL POSEBEJ ZA DANAŠNJE PRAZNOVANJE IN BO DANES PRVIČ PREPEVAL PRI SV. MAŠNI DARITVI. Na koru je še mladinsko-otroški zbor San Lorenzo, ki bo tudi slavil Boga v današnjem slavju. Prisrčen pozdrav godbi na pihala iz Merezig-Primorska, ki nam ta dva praznična dneva veselo igra radostne melodije. V zvoniku so pritrkovalci iz župnije Sv. Antona – Cerkvenjak.
Lep pozdrav in dobrodošlica vsem vam, dragi gostje, ki ste prišli od blizu in daleč. Lepo pozdravljam našega spoštovanega župana g. Alojza Kaučiča, gospo podžupanjo Dragico Toš Majcen, svetnike, naša častna občana g. Ludvika Toplaka in g. Dejana Zavca in druge goste, ki ste danes z nami in se veselite tega čudovitega jubileja naše cerkve. Lepo pozdravljam spoštovane duhovnike, da ste danes z nami na našem slavju. Dobrodošli predragi vsi. Želim vam lepo, domače počutje med nami. 
Spoštovani g. nadškof Alojzij, na začetku današnjega mašnega slavja vas prosimo, če nam blagoslovite vsa obnovitvena dela, ki smo jih izvedli v naši cerkvi ob 500-letnem jubileju: ARHEOLOŠKA IZKOPAVANJA, BETONSKA PLOŠČO, ZIDOVI, OLTARNE MENZE, BOŽJI GROB, TALNO OGREVANJE, OZVOČENJE, NOV IN OBNOVLJEN LESTENEC, RESTAVRIRAN TABERNAKELJ, DVOJNA VHODNA VRATA V CERKEV IN VEČJI KRIŽ NA ZUNANJI STENI CERKVE, KI GA JE OBNOVILA DRUŽINA SIMONIČ IZ MOSTJA.

VELIKA OBNOVA NOTRANJOSTI CERKVE SV. LOVRENCA OB NJENEM 500-LETNEM JUBILEJU
V večini smo obnovili notranjost naše cerkve, ki je bila dolga desetletja precej zanemarjena. Lansko jesen smo uredili okrog nje odvodnjavanje oz. drenažo. Od 24. aprila pa vse do danes so naši domači, dobri možje pod vodstvom g. Andreja Lovreca, izvajali različna obnovitvena dela (odstranjevanje dotrajanih ometov, arheološka izkopavanja, izkope zemlje, navažanje gramoza, betoniranje armirane plošče in estriha, ometavanje in fino glajenje ometov sten, zidanje oltarnih miz, ureditev talnega ogrevanja…). Opravljeno je bilo več kot 3500 prostovoljnih delovnih ur dela naših požrtvovalnih, prečudovitih gospodov in gospa iz naše župnije, ki so s srcem in z veliko ljubeznijo neutrudno sodelovali pri obnovi našega starodavnega svetišča.
Iskreno in z vsem spoštovanjem se vsakemu posebej iz vsega srca zahvaljujemo.
Podjetje Andreja Čeha nam je uredilo novo električno napeljavo. Gospod mizar Miran Kovačec nam je izdelal nove lesene dele pri oltarjih in vse kar je v cerkvi strohnelo in propadlo.
Do sedaj narejena obnovitvena dela so nas stala 40.000€. V akciji zbiranja prostovoljnih darov, ko so nas nekateri nad vse ljubeznivi člani ŽPS in ŽGS obiskali na domovih in nas naprosili za prispevek, smo zbrali 48.000€. V zaključni fazi gradbene obnove želimo cerkev še v celoti prepleskati, tla obložiti s kamnom in cerkev opremiti z novimi klopmi, za kar bomo potrebovali še 55.000€. Upamo, da nam bo, tudi s pomočjo naše občine Juršinci, ki nam bo v marcu 2018 prispevala 20.000€, uspelo zbrati potrebna sredstva, da bo naša cerkev dostojno urejeno svetišče živega Boga. Prisrčna zahvala in Bog naj v obilju povrne vsem, ki ste karkoli prispevali in kakorkoli sodelovali pri obnovi naše cerkve, katere 500-letnico začetka gradnje danes slavimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar