nedelja, 6. avgust 2017

18. nedelja med letom

JEZUSOVA SPREMENITEV NA GORI
Vsebino današnjega praznika povzema glavna mašna prošnja, ki pravi: »Nebeški Oče, z veličastno Jezusovo spremenitvijo na gori si ob pričevanju očetov potrdil, da je Jezus v resnici tvoj Sin in naš Odrešenik. Na njem si pokazal poveličanje, ki čaka nas, tvoje posinovljene otroke. Pomagaj nam, da bomo vedno poslušali tvojega Sina in tako postali sodediči njegove slave pri tebi.« 
Po starem krščanskem izročilu se je to, česar se z današnjim praznikom spominjamo, dogajalo na gori Tabor, ki stoji osamljena na galilejski ravnini in se dviga 588 metrov visoko. Gora Tabor je bila znana že v zgodovini izvoljenega ljudstva stare zaveze. Na pobočjih te gore je izraelski vojskovodja Barak okoli leta 1125 pred Kristusom po nasvetu sodnice in prerokinje Debore premagal Kanaance. Preroku Jeremiju se je gora Tabor zdela tako imenitna, da jo je opeval kot podobo božjega veličastva. Zapisal je namreč: »Jahve bo prišel, podoben Taboru med gorami.« Izraelski kralji, ki so se izneverili sinajski zavezi, so na vrhu Tabora postavili malikovalsko svetišče in zaradi tega jih prerok Ozej ostro graja. 
»Jezus se je pred njimi spremenil,« pove Marko nato čisto preprosto in doda, nekoliko nebogljeno, saj o skrivnosti skoraj jeclja: »Njegova oblačila so se zasvetila silno bela, kakor jih ne more narediti noben belilec na zemlji« (9,3). Mateju so na voljo že večje besede: »Njegovo obličje je žarelo kakor sonce in njegova oblačila so postala bela kakor luč« (17,2). Luka je kot edini že prej navedel cilj vzpona: »Šel je na goro, da bi molil« in zdaj iz tega razlaga dogodek, katerega priče so trije učenci: »Medtem ko je molil, se je podoba njegovega obličja spremenila in njegovo oblačilo se je zableščalo belo« (9,29). Spremenitev je dogodek molitve. Pokaže se, kaj se dogaja v Jezusovi molitvi z Očetom: najgloblje prešinjanje z Bogom, ki postane čista svetloba. V svoji edinosti z Očetom je Jezus sam luč od luči. To, kar je Jezus v najgloblji notranjosti in kar je Peter skušal povedati v svoji izpovedi – je v tem trenutku zaznavno tudi s čuti: Jezusova bit v luči Boga, Jezus kot Sin je luč.
Benedikt XVI.: Jezus iz Nazareta

Ni komentarjev:

Objavite komentar