sreda, 30. januar 2019

3. nedelja med letom

NASLIKAN PRED ROJSTVOM. 

l. Na zidu nekega dvorca v Parizu se nahaja dobra slika - freska cesarja Napoleona I, ki je umrl leta 1821. Kaj bi rekli, če bi vam nekdo dejal, da je ta slika nastajala več sto, celo 1000 let prej. Neki slikar je pred 1000 leti potegnil nekoliko umetniških potez na zidu. Čez 100 let je drugi slikar dodal zopet nekoliko črt. 150 let potem je neki slikar skiciral obraz in potem so drugi slikarji nadaljevali skozi stoletja in tako je pred rojstvom cesarja Napoleona nastala na zidu kar verna njegova slika. Rekli boste to je nemogoče. Res je nemogoče!

2. Pa vendar je živel en človek za zemlji, katerega so ljudje naslikali davno pred njegovim rojstvom, in to je naš G. J. Kristus. Ker so preroki stare zaveze izdelali natančno Jezusovo sliko, čeprav ga niso nikoli videli, ker so živeli 500, 600, 700, da 1000 let pred njegovim rojstvom. Eden je napisal, da se bo rodil v Betlehemu, drugi, da bo njegova mati Devica, tretji, da bo izdan za 30 srebrnikov, da bo umrl pribit na križu in da bo vstal od mrtvih.

3. Poglejte kaj piše prerok David o Jezusu: »Moj, Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil. (Molitev, ki jo je Jezus molil na križu!) Prebodli so mi roke in noge. Razdelili so si moja oblačila in za mojo suknjo so žrebali!« David opisuje Jezusa, kot da bi ga gledal s svojimi očmi na križu, čeprav je živel 1000 let pred njegovim rojstvom. Prerok Izaija piše 600 let pred njegovim rojstvom: »Bil je prištet med razbojnike, naše bolečine si je naložil in bil je ranjen zaradi naših pregreh.« Spet moramo vzklikniti: O Jezusu piše, kot bi ga s svojimi očmi videl na Kalvariji.

O vseh teh odlomkih je Jezus govoril dvema učencema v Emavsu. V evangeliju beremo, »začel je z Mojzesom in vsemi preroki ter jima je razlagal, kar je napisano o njem v vseh pismih.« In jima tako utrdil njuno vero. 


Evangelij: Danes se je spolnilo pismo, kakor ste slišali!

3. Poglejmo logičen zaključek. V začetku prejšnjega stoletja je na Dunaju umrl sloviti govornik v katedrali sv. Štefana dr. Emanuel Veit, ki je bil rojen in vzgojen v čisti judovski družini. Študiral je medicino, včasih pa je prišel poslušat tudi predavanja na bogoslovno fakulteto. In tako je nekega dne prof. sv. pisma razlagal preroke, ki so pisali o Jezusu Odrešeniku, prebral odlomek preroka Malahija, ki živel 500 pred Jezusom, da bo Odrešenik rojen v Betlehemu. A prerok Izaija je zapisal, da bo rojen iz Device, prerok Zaharija, da ga bodo grešniki prodali za 30 srebrnikov, »da bo na križu preboden,« kar je zapisal apostol Janez: Gledali bodo vanj, ki so ga prebodli.« David, da bo razpet na križu, da bo vstal od mrtvih. »In vse to,« je zaključil profesor, »se je izpolnilo do zadnje črke na Jezusu.«

To se je mladega Juda močno dotaknilo in mu ni dalo miru. Takoj si je kupil SP in ga začel študirati. Odkril je, da so se vse prerokbe stare zaveze izpolnile na bodočem odrešeniku Jezusu Kristusu.

4. To je bil za njega neizpodbiten dokaz, da je Bog sam govoril po prerokih, kajti nihče razen Boga ne more vedeti, kaj se bo zgodilo čez 500, 600, 700, 1000 let. In drugo: Temu Judu je bil prav tako neizpodbiten dokaz, da je Jezus iz Nazareta napovedani Odrešenik sveta in Božji Sin. Seveda ne brez notranjih bojev in molitev, je zaprosil za krst, potem pa je postal duhovnik in slaven dunajski govornik. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar