petek, 18. januar 2019

nedelja Jezusovega krsta

Jezusov krst

JEZUS je bil tudi krščen. Bog je med krstom v Jordanu slovesno razglasil, da je Jezus njegov ljubljeni Sin. Bog Oče je Jezusa razodel, pokazal ljudem, da je resnični Bog. Rekel je: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje« (prim. Mt 3,17). Pred krstom je Jezus živel neopazno, o čemer pričajo tudi skopi svetopisemski zapisi. Po krstu pa je začel javno delovati: poklical je prve učence, oznanjal svoj nauk, delal čudeže in ozdravljal bolne, o čemer poročajo evangeljska besedila.

Kot pečat, ki ga nihče ne mora zabrisati, sledi potrdilo iz nebes: ti si moj ljubljeni Sin: ta ljubljeni Sin, do neskončnosti vdan Očetovi volji, bo spravna daritev za vse človeštvo v najvišji meri, kot bo za vse šel na Kalvarijo in na križ – ta Sin bo Očeta prosil: Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, saj je vendar prišel zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja. 

JEZUS je iz anonimnosti svojih 30 let v Nazaretu stopil v javnosti, začel je pogovor s svetom. Nihče v človeški zgodovini ni sprožil tako široke dejavnosti, noben glas ni naletel na tak odmev. Človek se je znašel v novem položaju tako v odnosu do drugega človeka kot v odnosu do Boga. Odkar je on med nami ljudmi, se sleherni človek prej ali slej sreča z njim, tudi če si skuša zatiskati oči, če skuša Boga odrivati v pozabo, tudi človekovi izrazi posmeha ali ignoriranja kažejo, da ga ne more ignorirati. (Julijan Apostata: zmagal si, Galilejec). Na Binkošti so Petra po govoru o Jezusu vpraševali: kaj naj storimo? Petrov kratek odgovor: dajte se krstiti v imenu Jezusa Kristusa v odpuščanje svojih grehov – to je pot, ki vodi v življenje, neminljivost pri Bogu. 

S svetim krstom smo v božji milosti, v božjem varstvu, smo na poti v nebeški raj. Sveti krst je največja in najčudoviteljša stvar, ki smo jo lahko v življenju dobili. S svetim krstom pripadamo Bogu in smo njegovi otroci. Vedno, ko se pokrižamo, se spomnimo svetega krsta in tega, da nas Bog vedno varuje in nam pomaga. Bodimo nad vse veseli in hvaležni za sv. krst, da so nas naši starši izročili JEZUSU, ki je večni Bog, ki nas zna najbolj varovati in nam poklanjati svojo ljubezen. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar