nedelja, 12. januar 2020

nedelja Jezusovega krsta

SILNA MOČ SV. KRSTA 

''Krst je temelj celotnega krščanskega življenja, ki odpira dostop k drugim zakramentom…'' Krst, eden od sedmih zakramentov, ki ga po Jezusovem naročilu podeljuje Cerkev, se razlikuje od Jezusovega krsta, vendar sta za naše odrešenje Jezusov in naš krst bistvena in dopolnjujoča se dejanja. 
Telesno rojstvo ima pomen za vključitev v materialno življenje, ki je časovno in prostorsko omejeno in prinaša s seboj krvne in dedne vezi. Tako kot vsak človek tudi Jezus s tem postane del tega minljivega sveta. Človeška narava ne more vplivati na božjo neuničljivo naravo, lahko pa se zgodi obratno, da božja neuničljiva narava prežeme človeško in jo naredi neumrljivo. 
Jezusov krst je pred človeka položena božja ponudba, da se ustvari vez med človeškim in božjim življenjem. Bog se približa človeku, sprejeme človeško naravo. Človek s svojim krstom pa Bogu pozitivno odgovori. S tem se človek vključi v duhovno življenje neustvarjenega, časovno in prostorsko neskončnega Boga. 
Telesno rojstvo prinaša s seboj začasne telesne odnose, medtem ko sv. krst ustvari neminljivo duhovno vez z Bogom. Ta vez ima temelj v Bogu, zato je močnejša in trdnejša od krvnega sorodstva. Krst je prinašalec silne življenjske moči, in ker omogoča vstop v Božje življenje, je najpomembnejši zakrament. To vez človek mora ohranjati in negovati, da obrodi večne dobrine. To je življenje iz vere. Hvala Gospod za dar svetega krsta – tvojega in našega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar