nedelja, 10. maj 2015

6. VELIKONOČNA NEDELJA

TUDI CIGANI SO BOŽJI OTROCI

"Tudi na pogane se je razlila milost Svetega Duha" je naslov – povzetek vsebine prvega mašnega berila današnje nedelje. Odlomek pripoveduje, kako je apostol Peter po Božjem navdihu s podelitvijo zakramenta svetega krsta sprejel v družino Kristusovih učencev prve pogane. 4. maja 1997 je njegov naslednik papež Janez Pavel II. med mašo pred baziliko svetega Petra v Rimu razglasil nekaj novih blaženih. Med njimi je bil tudi Ceferino Gimenez Malla, prvi cigan v zboru blaženih katoliške Cerkve. Ta zanimivi mož je bil rojen v drugi polovici prejšnjega stoletja na severovzhodu Španije, umrl pa je kot mučenec leta 1936. Bil je zelo veren človek in tak poštenjak, da so se drugi cigani iz njega norčevali in mu govorili, da s poštenostjo ne bo prišel daleč. Med špansko državljansko vojno se je odločno postavil v obrambo duhovnika svojega rodnega mesta. Zaradi tega so ga komunistični revolucionarji skupaj z večjim številom duhovnikov obsodili na smrt in ga ustrelili. Za mučenca iz vrst ciganov so se začeli zanimati nekateri italijanski duhovniki, ki delujejo med cigani, in dosegli so, da je bil Ceferino Gimenez Malla, imenovan Pele, razglašen za blaženega. "Torej imamo tudi mi enega pravičnega," so rekli cigani, ko so to zvedeli.
Beseda "cigan" je skorajda psovka. Cigani so pripadniki iz Indije priseljenega ljudstva, navadno so brez stalnega bivališča. Po našem pojmovanju so to zviti, malopridni in lahkomiselni ljudje, ki se jih je bolje varovati, kot pa imeti z njimi stike. Podobno so mislili pravoverni Judje o poganih, ki se jim niso zdeli vredni Božje izvolitve. Pa jih je Bog "razočaral": on sprejema med svoje otroke vse, ki mu odprejo srce. To je pogoj za prejem svetega krsta, ki pomeni vstop v občestvo kristjanov. Edino Bog, ki vidi v srca ljudi, ve, kdo je pripraven za njegovo kraljestvo. Mi ljudje ne moremo in ne smemo določati. Božje odločitve so za naše pojme pogosto presenetljive. Vodi jih usmiljena dobrota, kajti Bog je ljubezen, kot nam zatrjuje apostol Janez v svojem prvem pismu, katerega odlomek je drugo berilo današnje maše. "Milost postati in biti kristjan ni odvisna od nobenega zgolj zemeljskega, cerkvenega izročila," piše v razlagi današnje Božje besede teolog Hans Urs von Balthasar, "ampak je vedno svobodni dar Boga, ki ne gleda na osebo
Če smo pravi Jezusovi učenci, se moramo veseliti, da Bog ravna tako, ne pa biti slabe volje, ko vidimo, da milost vere prejemajo tudi taki, ki so bili doslej do Cerkve brezbrižni ali celo sovražni. Tako mišljenje in govorjenje "dobrih kristjanov" razodevata veliko ozkosrčnost, pomanjkanje ljubezni, ki je razpoznavni znak Jezusovih učencev. Judovskim velikim duhovnikom in pismoukom, ki so se imeli za pravične, se je Učitelj iz Nazareta smrtno zameril, ko jim je dejal, da bodo cestninarji in vlačuge šli v Božje kraljestvo pred njimi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar