nedelja, 15. november 2015

33. nedelja med letom

PRAZNOVANJE OBLETNIC POROK – ZAKONCI JUBILANTI, 16.11.2015

Spoštovani zakonci jubilanti, naši dragi letošnji slavljenci in ostali njihovi dragi domači navzoči in vsi pri današnjem srečanju z večnim Stvarnikom in Očetom neminljive ljubezni, lepo pozdravljeni.
Sveti zakon je življenjska zaveza, ki ste jo vi in mnogi izmed navzočih sklenili v tej ali drugi cerkvi, da bi pred Bogom potrdili ljubezen in namen, da ustvarite temelj svoji družini. »Jaz, … sprejmem tebe, … in obljubim, da ti bom ostal/a zvest/a v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil/a in spoštoval/a vse dni svojega življenja. To so te velike besede ljubezni, ki ste jih izrekli pred oltarjem, pred toliko in toliko leti. Danes je priložnost, da se s ponosom ozrete na skupno prehojeno pot vsi zakonci in še posebej jubilanti, ki to leto obeležujete 5… ali več let skupnega življenja. Ta sv. maša, je priložnost za vse vas, dragi poročeni možje in žene, da izročite vse ravnine, strmine in spuste vaših zakonskih poti živemu Bogu večne Ljubezni, se mu zahvalite in izročite v nadaljnje varstvo.
»Pomembno se je vprašati, če se je mogoče ljubiti, imeti se rad 'za vedno'. Vi dragi jubilanti, ki ste skupaj v življenju toliko in toliko let ste dokaz, ste močne priče. Danes je zelo hudo, ker se veliko ljudi boji dokončnih odločitev. Da bi si uredili nekaj stalnega, trdnega. Današnja miselnost marsikoga pred poroko pripelje do prepričanja, da bosta ostala skupaj, pač dokler bo trajala ljubezen. »Kaj je to? Ali je to samo neko čustvo, samo neko počutje?« Če je samo to, se na ljubezni zares ne more zgraditi nekaj trdnega. »Če pa je ljubezen nasprotno odnos, potem je čudovitost, ki raste, in lahko zanjo rečemo, da se jo gradi kot hišo. Hišo pa se gradi skupaj, ne sam/a!« Dragi jubilanti, ko rastete skupaj, in gradite to hišo odnosa v ljubezni, da bi za vedno živeli skupaj, je ne utemeljujte na pesku čustev, ki pridejo in grejo, temveč na skali prave ljubezni, ljubezni, ki prihaja od Boga, ki nas je v svoji večni ljubezni ustvaril in nam vsak trenutek podarja življenje.    Družina se rodi iz tega načrta ljubezni, ki želi rasti kot se gradi dom, ki mora biti kraj »naklonjenosti, pomoči, upanja, podpore«. In kot je Božja ljubezen trdna ter večna, tako naj bi bila trdna in večna tudi ljubezen, ki je v temelju družine. »Prosim, ne smemo se pustiti premagati 'kulturi začasnega'!« Strah pred 'za vedno' se torej zdravi v vsakodnevnem izročanju našemu Bogu Jezusu Gospodu.
»Zakon ni uspešen le, če traja, ampak je še bolj pomembna njegova kvaliteta. Biti skupaj in znati se imeti radi za vedno je izziv krščanskih zakoncev.« Ljubezen jim svežo vsak dan znova podarja Bog, ki ima neskončne zaloge. Prenavlja jo in utrjuje. V Očenašu molimo: »Daj nam danes naš vsakdanji kruh.« Zakonci pa bi lahko molili z besedami: »Daj nam danes našo vsakdanjo ljubezen.« Vsakdanja ljubezen je za zakonca namreč kruh, tisto, kar ju podpira, da gresta dalje. Na tej poti je molitev vedno pomembna in nujna. On mora moliti zanjo, ona zanj. In molita morata tudi skupaj. Gospoda morata prositi, da pomnoži njuno ljubezen. 
Spomnimo se na poroko, gostijo v Kani Galilejski, kjer se je Jezus na Marijin predlog prvič razodel in naredil svoj, božji čudež, ko je vodo spremenil v vino ter na ta način rešil praznovanje. Kar se je zgodilo tam, se dogaja na vsaki poroki: tisto, kar bo poroko naredilo polno in globoko, bo navzočnost Boga, ki se razodene in podari svojo moč ljubezni. On je skrivnost polnega veselja, tistega, ki zares ogreje srca. Ime za poroko izhaja in bistva, da mož in žena sprejmeta medse pravega POROKA za življenje. To je lahko edino Bog, ki nas brezmejno ljubi. Pri poroki se morajo konkretno srečati trije in ne samo dva. Zakonca vzameta in sprejmeta božjo Ljubezen, ki ju edina veže in drži skupaj za celo življenje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar