nedelja, 29. oktober 2017

30. nedelja med letom

Gospod samo povzema in zgolj dodatno osvetljuje, kar je poznavalcu Mojzesove postave dobro znano, neštetokrat ponavljano:    
- Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vsem mišljenjem: res celotno človekovo bitje z vsemi svojimi zmožnostmi in danostmi naj bi bilo naravnano na Boga;
- Sprejmi Stvarnika, darovalca življenja, Njega iz katerega vse izhaja. Njega, ki je vse dal in vsakomur vse vedno znova, vsak trenutek daje… Njegovo je vse! Mi smo iz Njega. On ima vse.
Saj ni nikogar drugega, ki bi bil tako velik. Bog nima nobenega konkurenta. Če človek ne sprejema Boga, potem si počne nekaj najslabšega za sebe. Kot, da bi si na drevesu žagal vejo na kateri stoji. S tem se vrže sam stran, se uniči.
- Bog, na katerega je naravnano človekovo bitje, ni nekaj odmaknjenega, meglenega, nedoločenega, ni neki neopredeljivi "nekaj"! Je po Gospodovi besedi Nekdo, ki ga smemo poklicati Oče naš. In, če ga iskreno pokličemo in povabimo v svoje življenje se zelo rad odzove, nas reši, dvigne, okrepi, osvobodi…
- še bolj približa in "naredi otipljivo" ljubezen do Boga, ko k prvi in največji zapovedi pravi: druga zapoved je njej enaka, ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe.

Je mar človek enak Bogu, bi se lahko spraševali!  Daleč od tega! Je pa merilo, ki nam ga Gospod pogosto postavlja:
- Ali nam niso dobro znane Gospodove besede za trenutek: ko pride v svojem veličastvu:
 kar ste storili kateremu najmanjših, ste meni storili;
- Ali ni JEZUS povzel svojih misli o človekovem odnosu do bližnjega v znani rek kar želite, da bi ljudje vam storili, storite tudi vi njim, in tega podkrepil z isto besedo kot danes "prvo zapoved": to je postava in preroki; Bog nas dela sposobne delati po Njegovo, iz ljubezni in to je Njegovo največje pričakovanje. To je cilj in smisel našega življenja, da sprejmemo ljubezen od Boga in jo dajemo naprej, da iz nas žari, seva, deluje… Ta zmaga nas kot pogonska energija prestavi v nebesa, k Bogu, v njegovo navzočnost…   - ali ni evangelist Janez razločno zatrdil: kdor ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, ne more ljubiti Boga, katerega ni videl;

Vera Pavlovih Solunčanov se je razširila po vseh krajih, ker so začeli posnemati Gospoda. Niso le prekrižanih rok poslušali in prikimavali, ampak so svojo vsakdanjost  uskladili z Gospodovim naukom. Dejavna vera daje tudi moč!

Ni komentarjev:

Objavite komentar