nedelja, 13. marec 2016

5. postna nedelja

Sv. Janez je v svojem evangeliju opisal naslednji dogodek.
Farizeji pripeljejo ženo zasačeno v prešuštvovanju. Dogodek se je odvijal v bližini templja. Jezusa obdaja zelo velika množica, ker iz Njega žari ljubeči Bog, ljubezen, življenje samo.. Farizeji, kot pravičniki, so ženo zasačili v velikem prekršku, grehu. Njihova lica žare od veselja, ker imajo v svojih rokah grešnico. Še bolj pa žare od zavisti, ker so Jezusa hoteli preizkusiti o odločanju tega dogodka. Kaj bo storil, ker za to žensko ni nobenega opravičila kriva je in kazen sledi – kamnanje… 
Kaj pa Jezus?
 Jezus se skloni in začne s prstom pisati po tleh. Farizeji hočejo od njega odgovor, ker pa ga ne nehajo nadlegovati, se je vzravnal in jim je rekel: "Kdo izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo," Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. Kaj je Jezus pisal po tleh? Se kdo izmed nas vprašuje in zakaj so farizeji odhajali, Jezus je po tleh pisal njihove pregrehe in hudobije in bali so se, da bi jih Jezus razkrinkal vpričo množice.
Tako je ostal sam in žena pred njim. Jezus se je vzravnal in ji rekel: "Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal:" Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne greši več!«
V postnem času nam Cerkev na več načinov pomaga, da bi se z našo hojo čim bolje približali hoji za Kristusom. Jezus nas vabi k sebi. Skuša nas razbremeniti naših grehov, napak in slabosti. Kristjani smo se dolžni truditi za čim večjo popolnost, zlasti v svetem postnem času naj bi več molili, premišljevali Jezusovo trpljenje in pomagali drug drugemu. Vsak dan nam prinaša nove možnosti in potrebe, da bi tudi drugim pomagali do vere ali pa jih v veri utrjevali.
Tudi danes je Jezus navzoč med nami: v zakramentu sv. Rešnjega Telesa, v naših srcih, v našem življenju in zakramentu sv. spovedi, pri daritvi sv. maše, pri procesijah, kjer slovesno izpovedujemo Vero v vstalega Kristusa, navzoč pa je tudi v našem trpljenju.
Apostol Pavel je zapustil vso svojo kariero, ki jo je imel kot farizej in se je oklenil Jezusa. Tako-le pravi:«Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi si prislužil Kristusa in zaživel v njem; in to ne s svojo pravičnostjo, ki izvira iz postave, ampak s pravičnostjo, ki je po veri v Kristusu, se pravi s pravičnostjo, ki je iz Boga in sloni na veri.« Kristus vedno vabi: »Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz Vas bom poživil.«  Jezus nam ne obljublja, da bomo postali bogati, da bomo dosegli kariero ali visok položaj. Jezus pravi, če so preganjali mene, bodo tudi vas. Pri vsem tem nam Jezus vliva pogum in zaupanje v njega samega.
V današnjem evangeliju gre za dejanje, kjer so farizeji Jezusu nastavili past. Njih zanima Jezusova razsodba. Če bi grešnici odpustil, bi se farizeji pohujševali. Poglej ga, kako si upa reči "odpušče­ni so ti grehi." Kaj si mar Bog? Po taki razsodbi bi ga tožili velike­mu duhovniku, češ, grehe odpušča takim, ki jih ni nič prida in se dela Boga.
V slučaju, da bi jo obsodil, jim zopet ne bi bilo po volji. Poglej, dela se Boga in ljudi obsoja. Proč z njim. Jezus jih samo vpraša: "Kdo izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« In počasi so vsi po vrsti odhajali. Po tleh pa je pisal njihove grehe in prestopke.
S tem evangelijskim odlomkom nas Cerkev vabi, da pogledamo v naša srca in se z dobro spovedjo pripravimo na slovesno obhajanje praznika Velike noči - Jezusovega vstajenja, ki je vstajenje zmage nad grehom. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar