nedelja, 20. marec 2016

6. postna - CVETNA NEDELJA

CVETNA NEDELJA – nedelja Jezusovega trpljenja

Nedelja trpljenja se imenuje današnja cvetna nedelja!
Nekaj zelo, zelo posebnega in edinstvenega se dogaja v tem, ko Stvarnik – naš Bog pošilja Jezusa svojega Sina v človekov telesni svet. Jezus nas odrešuje! Jezus trpi za naše grehe!
Kaj pomeni ta odgovor! Naši grehi so zlo, to zlo pa povzroča novo zlo. Zlo žene Jezusa na križ in v smrt!
Greh je prestopek božje, Stvarnikove zapovedi. Božje zapovedi niso nekaj izmišljenega ampak so vključene v človekovo naravo. 10 božjih zapovedi poznajo skoraj vsa verstva, ki so pozitivna, ki so za ljubezen, za življenje in za človeka!
Zapovedi so dane tako kot naše življenje od Boga. Zato je greh žalitev Boga, mi pa smo krivci te žalitve. Življenje smo dobili od Nekoga in sedaj Tega žalimo in se Zanj ne zmenimo. Človek, ki greši, dela hudo in zlo, sam zelo močno čuti to v sebi. Greh je teža, ki pritiska na človeka, bremeni ga in tlači! Jezus je vstopil v to krivdo in jo za nas poravnal. Bog je večna ljubezen. Vse naredi za človeka. Živi in ljubi tudi največje zločince in kriminalce! Jezus plačuje naše dolgove! Vzpostavlja ponovni odnos z Bogom, da bi nas ne odstranil iz resnice za večno kot odpadnike

"Čemu zlo? Čemu bolečina? Čemu ta človeški križ, ki se zdi bistveno povezan z našo naravo, pa je vendar tolikokrat tako nesmiseln? To so vprašanja, ki od nekdaj mučijo človekovo pamet in srce in na katera je mogoče dati le delne in teoretične odgovore. Za mnoge je vprašanje zla in trpljenja ugovor zoper Božjo previdnost, če ne celo povod za zanikanje obstoja Boga. Resničnost križa tedaj postane pohujšanje, ker je to križ brez Kristusa – najtežji in najbolj neznosen, včasih do tragičnosti strahoten.
Križ s Kristusom pa je veliko razodetje smisla bolečine in vrednosti, ki jo ima bolečina v življenju in v zgodovini. Kdor razume križ in se ga oklepa, stopi na pot, ki je povsem različna od tiste, ko človek postavlja Boga na zatožno klop ali ga zanika. V križu najdemo spodbudo za nov vzpon k Bogu po Kristusovi poti, ki je prav pot križa. Križ je dokaz neskončne Božje ljubezni. Križ nas vabi, da na ljubezen odgovorimo z ljubeznijo … V dneh svetega tedna smo povabljeni, da se zazremo v Kristusa, ki nas je tako ljubil, da je za nas umrl na križu. H križanemu Kristusu se v tem času trpljenja obračamo ne samo v bogoslužnem, ampak tudi v zgodovinskem, družbenem in duhovnem pomenu. To je čas, ko vidimo, da se nad svetom zgrinja toliko bolečin, toliko trpljenja in, žal, tudi toliko križev brez Kristusa."

Križ je predvsem znamenje ljubezni do konca. Na njem je Jezus z dejanjem potrdil svoje besede: "Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da kdo da življenje za svoje prijatelje." Življenje je treba dajati vsak dan po malem, kar je težje kot junaška smrt, kajti vsakdanjega darovanja skoraj nihče ne opazi in ne ceni. Letošnje obhajanje skrivnosti Kristusovega trpljenja in vstajenja naj nas okrepi za to "umiranje na obroke".

Ni komentarjev:

Objavite komentar