nedelja, 20. marec 2016

praznovanje velikega tedna v naši župniji

CVETNA NEDELJA
Pri vhodu v Jeruzalem Jezus sede na osliča. Pokazati hoče, da prinaša mir. Konj pa bi predstavljal bojno jezdno žival. Drugi prijatelji so že v mestu. Pridejo mu  naproti. Množica  pozdravlja Jezusa. Navdušeni klici: »Blagoslovljen, ki prihaja v imenu Gospodovem. Naj živi naš Kralj!VELIKI ČETRTEK
Zvečer se Jezus in njegovi učenci zberejo na velikonočno večerjo. Trenutek je slovesen in zbran. Jezusove kretnje in besede ostanejo zapisane globoko v srcih njegovih učencev. »To je moje telo, ki se daje za vas, to je moja kri, prelita za vas.«

Po večerji gredo iz mesta. Noč hočejo prebiti na Oljski gori. Jezus ve, da je prišla njegova ura. Sprejema jo. Četa vojakov, ki jo vodi Juda, se jim približa. Jezusa primejo, zvežejo in takoj ponoči odpeljejo pred hitro sodišče. Njegovi prijatelji se razbežijo. Peter se prestraši in ga zataji. Judovski veliki zbor Jezusa po krivici obtoži na smrt s križanjem.

SPOMIN JEZUSOVE ZADNJE VEČERJE, POSTAVITVE ZAKRAMENTOV SV. MAŠE IN DUHOVNIŠKEGA POSVEČENJA      
19.30: sv. maša in z Jezusom na Oljski gori


VELIKI PETEK – JEZUSOVO TRPLJENJE
Jezus sam nosi orodje svoje usmrtitve. Križajo ga med dvema razbojnikoma na majhnem griču pred jeruzalemskimi vrati. Uradni razlog obsodbe je pritrjen na križu: Jezus Nazarečan, kralj Judov (INRI, Iesus Nazarenus Rex Iudeorum). To je strahovito poniževalno umiranje pred radovedno množico, sovražniki, ki se mu rogajo, in obupanimi prijatelji. Jezus umre popoldne ob tretji uri.

JEZUSOVO TRPLJENJE, KRIŽANJE, SMRT IN POKOP
19.30:  bogoslužje v čast Jezusovemu trpljenju: pasijon, češčenje križa, sv. obhajilo, molitev pri božjem grobu


VELIKA SOBOTA
Jezusa položijo v grob in pred njegov vhod zavalijo velik kamen. Prijatelji so žalostni in zapuščeni, razočarani, prestrašeni in obupani. Kdo ve, če jih oblast ne išče! Vsa pričakovanja, ki so jih stavili v Jezusa, so izginila, umrla z njim. Preostane jim samo še eno: maziljenje Učenikovega telesa. Potem bodo šli domov in se vrnili v svoje prejšnje življenje.

JEZUS LEŽI MRTEV V GROBU. OBIŠČIMO BOŽJI GROB IN MOLIMO PRED JEZUSOM V NAJSVETEJŠEM ZAKRAMENTU!
RAZPORED MOLITVE - ČEŠČENJA PRI BOŽJEM GROBU V CERKVI: 9.00-Kukava, 10.00-Rotman, Bodkovci, 11.00-Sakušak, Senčak, 12.00-Juršinci, 13.00-Zagorci, 14.00-Grlinci, 15.00-Gabrnik, 16.00-Dragovič, Gradiščak, 17.00-Mostje, Hlaponci

Blagoslov velikonočnega ognja- JURŠINCI, ob 6.30.      
BLAGOSLOVI VELIKONOČNIH JEDI - JURŠINCI: Blagoslavlja duhovnik Dušan: 8.00-Rotman-kapela, 8.15-Vodul-kapela, 8.30-Sakušak-Zelenkov križ, 8.45-Senčak-Vrablova kapela, 9.15-Ferenčičev križ-gasilski dom G.B., 9.30-Zagorci-kapela, 9.45-Zagorci-kapela, 10.00-Dragovič-Aleluja-kapela, 10.15-Grlinci-Lajhov križ, 10.30-Grlinci-kapela, 10.45-Gabrnik-zg. kapela, 11.00-Gabrnik-kapela na križišču, 11.15-Kukava-kapela, 11.30-Mostje, 11.45-Hlaponci, 12.30-cerkev – Sv. Lovrenc

Velikonočna vigilija Jezusovega vstajenja – najpomembnejša sv. maša v letu - ob 19.30 S seboj imamo sveče. Tudi v cerkvi bodo na voljo.


VELIKA NOČ
Kamen je odvaljen od groba. Grob je prazen.
Vse več je prič. Žene, apostoli, prijatelji so Jezusa videli živega. Včasih so dvomili. Toda končno so ga prepoznali po kretnji, po besedi, po pogledu. Dvom izginja. Jezus živi! Jezus je vstal od mrtvih. Aleluja! Amen.

Vstajenjska procesija in sv. maša: ob 6.30 in 10.30 


VELIKONOČNI PONEDELJEK
EMAVS: sv. maša ob 7.00 in 10.30

---------------------

Starši veroučencev se z otroki v okviru programa verouka, obvezno udeležijo praznovanja na Veliki Četrtek, Petek, Soboto in Veliko Noč! Po VELIKI NOČI so velikonočne počitnice! Liturgični listki sv. velikonočnega tridnevja imajo 3-kratno pomembnost! Vsa naša vera, verouk, sreča… je odvisna od Jezusovega vstajenja!

++ NAŠA ŽUPNIJA SV. LOVRENC – JURŠINCI JE PRED ZELO VELIKO OBLETNICO! LETA 2017 BO 500 LETNICA OD ZAČETKA GRADNJE NAŠE ŽUPNIJSKE CERKVE. TA JUBILEJ BI RADI OBELEŽILI, PRAZNOVALI, SLAVILI… NA VEČIH PODROČJIH. V NAŠI CERKVI BI RADI DO OBLETNICE UREDILI NOVE KLOPI. ŽELJA JE TUDI, DA BI ZAMENJALI DOTRAJAN TLAK, UREDILI STENE, DRENAŽO OKROG CERKVE… LEPO SMO POVABLJENI K SODELOVANJU, K VKLJUČENOSTI, POMOČI IN PRIZADEVANJU, DA BI NAM USPELO NAŠO LEPO CERKEV ZA NJEN JUBILEJ UREDITI, DA BO NAŠ PRIJETEN DOM. VSI NAŠI DAROVI PRI BLAGOSLOVIH JEDI ALI V CERKVI BODO V TA NAMEN.

Ni komentarjev:

Objavite komentar